Hoe efficiënt rekruteren vanop afstand via video?

Gepubliceerd op: 15 april 2020

Ruim een maand geleden maakten we bij Select de omschakeling: iedereen thuis en rekruteren vanop afstand. Hoewel een telefonische screening goed ingeburgerd zit bij de meeste recruiters, is videorekruteren niet altijd vanzelfsprekend. We geven enkele tips.

In tijden van Corona is het belangrijk te blijven rekruteren. Is er op dit moment een stop dan kan je jouw pool aan potentiële kandidaten aanvullen om een heropstart op termijn vlot te laten verlopen. Zit jouw bedrijf in een cruciale sector waar er op dit moment een grote nood is? Dan moet het werven snel gaan. Rekruteren in tijden van Corona loopt iets anders. Niet in het minst het sollicitatiegesprek vanop afstand.

De technische kant


 Er bestaan verschillende tools om videogesprekken te organiseren: zoom, google hangouts, Teams, Whereby. Kies de juiste tool voor jouw doel. Wil je ook andere mensen betrekken in de call, kijk dan na of dit kan met de tool die je wilt gebruiken.

Denk ook aan het gemak van jouw kandidaat: moet er iets worden gedownload om deel te nemen aan de call of moet de kandidaat een account aanmaken? Ga zeker te raden bij de IT afdeling van jullie organisatie, die misschien al een tool voor handen heeft.

Test vooraf of de gekozen tool goed werkt, denk eraan je camera en microfoon te testen. Ben je onzeker? Oefen even met een collega, zodat je tijdens jouw interview geen technische bijstand hoeft in te roepen.

Bereid jezelf en je kandidaat voor


 Het spreekt voor zich dat je een interview goed voorbereid. Voor een videosollicitatie is dat niet anders. Zet de CV klaar op een 2e scherm of rangschik je scherm zodat je én de kandidaat ziet en de CV. Neem wat drinken bij de hand en de telefoonnummer van je kandidaat in geval van een storing.

Vraag je kandidaat zich ook goed voor te bereiden. Je kan vragen om de videotool alvast te testen en een stille ruimte te voorzien met een goede verlichting. Geef jouw verwachtingen over dresscode en de duur van jullie gesprek alvast mee. Leg ook uit waarom jullie voor een video sollicitatiegesprek kiezen.

Denk ook aan je eigen omgeving: een neutrale achtergrond is aangewezen maar een witte muur is misschien wat te steriel. Een plant, foto’s of een banner van je organisatie maken het aangenamer. Denk eraan niet voor een spiegel, raam of grote lichtbron te gaan zitten. Zoek een stille omgeving op, maak afspraken met huisgenoten en zet je telefoon op stil.

Tijdens het gesprek


 Plaats je camera op ooghoogte en houd zoals in het echt oogcontact. De persoon aan de andere kant merkt wanneer je ogen afdwalen naar andere zaken, blijf dus richting je scherm en de camera kijken. Gebruik je lichaamstaal, maak handgebaren tijdens het praten en denk aan je lichaamshouding.

Laat voldoende ruimte om te antwoorden. Er kan wat vertraging op de lijn zitten dus wacht even nadat je een vraag stelde of een opmerking maakte om te vermijden dat je door elkaar begint te praten.

Net zoals er zenuwen zijn voor een écht interview zullen sommige kandidaten zenuwachtig zijn voor een videogesprek. Stel hen op hun gemak door bijvoorbeeld vragen te stellen over hetgeen je ziet in de kamer. Je kan hen ook op voorhand alvast één vraag bezorgen.

Wees niet te streng! Een gesprek is een momentopname. Bovendien is het moeilijker een geslaagde indruk mee te geven via video, zeker wanneer je als kandidaat cameraschuw bent.

Video is niet alleen een noodzakelijk kwaad in deze tijden, het kan ook jouw image als werkgever ten goede komen. Zo zal je gepercipieerd worden als een moderne werkgever die in deze tijden gezondheid voorop stelt. Wil je video blijven inzetten? Denk dan eens na om kandidaten op voorhand enkele vragen te beantwoorden met een filmpje. Of vraag om een motivatievideo te filmen.

Advies op maat nodig? Geen tijd om te rekruteren? Onze experts staan voor u klaar. Contacteer het kantoor bij jou in de buurt.

Actuele blog artikelen