Ontmoet onze outplacementbegeleiders

Gepubliceerd op: 8 januari 2020
Ontslagen zijn onlosmakelijk verbonden aan de bedrijfswereld. Mensen terug aan werk helpen: dat is wat outplacementbegeleiders dag in dag uit doen. Hoe ervaren zij dit beroep? En wat zijn de voordelen?

Outplacement is een geheel van wettelijk vastgelegde ondersteunende diensten waarmee een ontslagen werknemer wordt begeleid in zijn/haar zoektocht naar een nieuwe job of zelfstandige activiteit.

“Voor veel mensen is werk een heel belangrijk onderdeel van hun leven. Het geeft me voldoening om mensen terug op weg te helpen,” aldus Aurélie Van Everbroeck omtrent haar keuze voor het beroep van career coach. Ze begon in 2007 als consultant bij Select en zette van daaruit de stap naar outplacement.

Haar collega over de taalgrens, Barbara Trouilhet, heeft zelf al 7 jaar ervaring als career coach bij Select: “Ik wijs mensen graag terug in de juiste richting en toon hen de mogelijkheden, dat is mijn passie.”

Wat zijn volgens jullie de belangrijkste voordelen van een outplacementbegeleiding?

Aurélie: “We ondersteunen werknemers niet alleen met praktische zaken als een cv of een LinkedIn-profiel aanmaken, maar ook bij de verwerking van het ontslag. Ze kunnen bij iemand terecht met al hun vragen en ze worden begeleid doorheen de hele zoektocht.”

Barbara: “Outplacement neemt de negatieve emoties van een ontslag weg. Mensen kunnen terug zelfvertrouwen opbouwen en krijgen de kans om hun zoektocht naar werk structureel aan te pakken. Ze krijgen ook inzicht in hun sterktes en zwaktes.”

Hoe belangrijk is maatwerk gedurende een outplacmenttraject?

Barbara: “Je kan onze manier van werken opsplitsen in drie fases: mentaal, praktisch en operationeel. Na de verwerking, stellen we samen een actieplan op, daarna gaat de deelnemer solliciteren. Maar iedereen doet dat op z’n eigen tempo.”

Aurélie: “Inderdaad, iedereen heeft een ander tempo. Voor de ene brengt een ontslag een zware emotionele impact met zich mee, de andere is opgelucht en is klaar om erin te springen.”

En een warme en menselijke aanpak?

Aurélie: “Je moet een zekere band creëren om met de deelnemer in alle vertrouwen te kunnen werken aan hun toekomst. We zijn 24 op 24 uur bereikbaar zodat ze altijd kunnen bellen als er iets is.”

Barbara: “Het laat hen toe te steunen op iemand die begrip opbrengt voor de situatie, zonder vooroordelen. Soms brengen naasten weinig begrip op voor de moeilijkheden die een ontslag met zich meebrengt, dan is een gesprek met ons echt een moment waarin ze al hun zorgen kunnen uiten.”

Hoe reageren deelnemers op het einde van het outplacementtraject?

Aurélie: “Ze zijn vaak verrast door de mogelijkheden die ze ontdekt hebben. Er ontstaat een band en mensen tonen hun dankbaarheid. Sommigen sturen zelfs zelfgemaakte kaartjes … dat zijn wel dingen die bijblijven.”

Barbara: “Inderdaad, er kwam onlangs een dame bij me langs die een leidinggevende functie had maar een burn-out kreeg. Na een tijdje kregen we samen een beeld van wat ze wilde. Dat was volledig het tegenovergestelde van wat ze eerder gedaan had: ze is nu dolgelukkig in haar nieuwe job.

Wat is de meerwaarde van outplacement naar ex-werkgever toe?

Aurélie: “Voor velen voelt het als een verplichting, maar steeds meer werkgevers bieden het vrijwillig aan. Waarom? Ze geven een signaal aan hun achtergebleven mensen dat medewerkers niet in de steek worden gelaten.”

“Outplacement is een menselijk instrument en de meeste zaakvoerders willen dat mensen goed terechtkomen. Vaak gaan veel mooie jaren vooraf aan een ontslag. Het hoeft niet altijd negatief te zijn: misschien is de job veranderd of is er geen plaats meer. Heel wat werkgevers zijn wél bezorgd.”

In welke mate kan outplacement ex-werkgever en werknemer verzoenen?

Aurélie: “Door de omstandigheden van het ontslag te bespreken, verwerven deelnemers meestal inzicht in de situatie en dat er twee kanten aan het verhaal zijn. In het begin lijkt het ontslag vaak een doemscenario, maar daarna kijken deelnemers terug op al die jaren ervaring die ze hebben opgedaan en is er vaak ook nog wel een dankbaarheid naar de werkgever toe.”

Actuele blog artikelen