Wat doe je met gaten in je CV?

Gepubliceerd op: 27 januari 2021

Een CV is een visitekaartje, maar lang niet alle CV’s zijn perfect. Onze recruiters komen geregeld een ‘gat’ tegen in een CV. Geen paniek! Want dat betekent niet dat jouw CV meteen op de foute stapel belandt.

Een gat in je CV is soms onvermijdelijk. Je hebt een periode niet gewerkt en er ontbreken dus data. Toch zullen recruiters hier meer over willen weten. “Als recruiter willen we vooral de kandidaat leren kennen en nagaan of hij of zij de juiste persoon is voor de baan,” vertelt Valérie François, Lead Consultant Finance bij Select Zaventem. Je kan er dus bijna zeker van zijn, dat ze jou ook vragen zullen stellen over die onderbrekingen. Daarom hieronder wat tips!

1. Lieg nooit!

“Dat is mijn eerste en belangrijkste tip”, vertelt Valérie. “Lieg nooit!” Wanneer je liegt, komt de waarheid vroeg of laat toch aan het licht en kom je alsnog in nauwe schoentjes. Wees van bij de start eerlijk.

2. Wees goed voorbereid

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, bereid je dan goed voor. Vergeet daarbij ook niet de onderbrekingen in je CV uit te leggen. “Je denkt best op voorhand al na over “jouw verhaal” en oefent dit voldoende zodat je het op een eenvoudige manier kan vertellen tijdens je gesprek.”

3. Niet elke onderbreking is dezelfde

Een wereldreis maken, een dierbare bijstaan tijdens een periode van ziekte, studieverlof of ontslag, het zijn allemaal verschillende verklaringen voor het gat in je CV. “Neem de tijd om een lijst te maken van alles wat je in deze periode hebt gedaan,” vertelt Valérie. “Zo laat je zien dat je niet inactief bent gebleven en je jouw tijd op een gestructureerde manier hebt besteed”.

4. Leg het verband met de vacature

Je kan je vaardigheden en eerdere werkervaring extra in de verf zetten op je CV, zodat de onderbreking naar de achtergrond verdwijnt. Of je kan die onderbreking net koppelen aan de vacature waarvoor je solliciteert. “Neem de tijd om het verband te leggen tussen jouw activiteiten en de functie of het soort bedrijf waarvoor je solliciteert.”

Solliciteer je bijvoorbeeld bij een goed doel en heb je tijdens jouw werkloosheid vrijwilligerswerk gedaan, vermeld dit dan. Zo toon je jouw motivatie en inzet.

5. Toon je motivatie en blijf positief

Het feit dat jouw CV niet perfect is, kan soms moeilijk zijn. Maar probeer positief te blijven. “Wees constructief. Laat bijvoorbeeld zien dat je moeilijkheden in kansen wilt omzetten.” Ook al heeft je CV hier en daar een gat, een positieve indruk achterlaten is net zo belangrijk.

Nog meer tips nodig voor het perfecte CV? Lees ze hier!

Wil je met onze consultants bekijken hoe we jou aan een job kunnen helpen? Bekijk dan hier onze openstaande vacature

Actuele blog artikelen