WK en HR: Het belang van een team goed samenstellen

Gepubliceerd op: 30 november 2022

Vandaag zijn alle ogen gericht op de Rode Duivels: halen ze het of halen ze het niet? Pakt de Belgische mayonaise nog of is de zaak aan het schiften? Een kwestie waarover de afgelopen dagen druk gedebatteerd werd in de nationale en internationale pers.

Een team is pas succesvol als het geheel meer is dan de som van de samenstellende delen. Of het nu gaat over ons nationale elftal, een amateurploegje, of een team binnen een bedrijf, pas als het team er staat als een blok, kan het knallen. Coach, kapitein en spelers hebben daarin elk hun eigen rol, hun eigen bijdrage in het realiseren van het gemeenschappelijke doel.

De afgelopen weken hebben we enkele HR-thema’s besproken die zowel op de grasmat als in een bedrijf cruciaal zijn om een overwinning te boeken: goede aanvoerders en goede communicatie. In dit derde deel gaan we dieper in op de individuele capaciteiten en hoe die bij elkaar moeten passen om een winning team te vormen.

Talent wins games, teamwork wins championships

Voetballers worden geacht het beste van zichzelf te geven tijdens een wedstrijd. Dit in functie van het ‘game plan’ dat voorop staat. Aan de coach om juist in te schatten welke speler daar op welk moment het best in past. Wie heeft welke sterktes, wie is er fit of zit in een dip? Geen eenvoudige puzzel om te leggen, want geen enkel team bestaat ooit volledig uit perfecte spelers.

1% inspiratie 99% transpiratie

Talent en kwaliteit zijn niet het enige dat telt. Motivatie, inzet en gedrevenheid liggen ook mee in de weegschaal. Het is de taak van de coach om zijn spelers te inspireren, te overtuigen van de “why”, de “purpose” van het plan. Maar ook om de “stretch” van zijn spelers op te zoeken, om hen uit te dagen op andere dan hun favoriete posities te spelen, in andere dan de vertrouwde spelschema’s mee te draaien. Allemaal in het belang van het grotere doel: het kampioenschap winnen.

Hoe goed de coach ook inspireert, het blijft aan de spelers op het veld om het plan waar te maken. Vertrouwen in het eigen kunnen en in elkaar, spelen in een “flow” en teamsynergie bepalen het verschil tussen winst en verlies.

Training, concentratie en inzet, zijn onmisbaar om de individuele kwaliteiten ten volle uit te spelen. Het verbeteren van je kwaliteiten en bijschaven van je werkpunten, ouderwetse arbeid en routine, dat helpt een team van “good to great”. En dit komt er alleen als een team bereid is, gemotiveerd en geïnspireerd is.

Hoe zit dat in een bedrijf?

Binnen een organisatie is het net zo belangrijk om de sterktes van je individuele medewerkers in beeld te brengen, om iedereen op zijn/haar sterkte en op zijn/haar sterkst in te zetten. Alleen zo garandeer je succes.

Medewerkers duidelijke doelen bieden, maar ook inzicht in hun eigen sterktes en uitdagingen is een goed startpunt. Hen stimuleren en kansen bieden om zich verder te ontwikkelen is het ideale vervolg. Want ook Ronaldo werd niet geboren als de voetballer die we vandaag kennen, ook hij heeft de juiste kansen gekregen om zichzelf te verder te ontwikkelen.

Hoe doe je dat? Select Consultancy helpt jouw medewerkers op weg! Een krak in cijfers, maar moeite met timemanagement? Ongelooflijk creatief maar problemen met plannen? Binnen ons “Improve Yourself”-programma hebben we verschillende trajecten die je kan aanbieden om de ontwikkelpunten van je medewerkers aan te pakken. Zo staat jouw team nog sterker en completer op het veld, klaar voor de volgende uitdaging.

Select HR Talent Academy omvat tal van leeroplossingen, ze zijn modulair en personaliseerbaar. We luisteren naar waar de noden liggen, zo kunnen we steeds een aanbod op maat uitwerken. Iedere organisatie is tenslotte uniek, samen bekijken we wat het beste aansluit op de noden. Volledig op maat dus.

Benieuwd naar wat de Talent Academy te bieden heeft, download onze brochure hier.

Lees hier deel 1: Het belang van goede aanvoerders
Lees hier deel 2: Het belang van goede communicatie

Actuele blog artikelen