Discriminatie op het werk: leeftijdsdiscriminatie komt vaakst voor

Gepubliceerd op: 4 augustus 2023

Uit een recente enquête van Acerta & Stepstone blijkt dat niet geslacht of afkomst de grootste discriminatiefactoren zijn, maar wel leeftijd. Nochtans kan een oudere sollicitant een grote meerwaarde betekenen voor een organisatie.

In deze krappe arbeidsmarkt, zou je denken dat bedrijven open staan voor iedere sollicitant. Maar niets is minder waar. Uit een recente bevraging bij 3000 Belgische werkenden en werkzoekenden, blijkt dat de grootste discriminatiefactor, bij sollicitaties, leeftijd is. 1 op 3 ondervraagde werkzoekenden kreeg al te maken met discriminatie tijdens een sollicitatie.

Een op vier werkzoekenden ervaart discriminatie

Bij werkzoekenden bleek in 72,4% van de gevallen de discriminatie te zijn gebeurd op basis van leeftijd. Daarnaast was er ook nog discriminatie op basis van fysieke mogelijkheden (13,8%) en culturele of etnische achtergrond (13,8%).

Op de werkvloer zelf, zijn er minder uitgesproken factoren. Ondervraagden gaven zowel aan discriminatie te hebben ervaren op leeftijd (35,3%), gender (27,4%) en culturele of etnische achtergrond (20,3%). Een vierde (24,1%) van de ondervraagden heeft bovendien niet het gevoel zichzelf te kunnen zijn op het werk.

Twijfel jij soms bij het aannemen van een oudere sollicitant? Recent hielp onze collega Ellen enkele ervaren kandidaten met hun zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Lees hier welke voordelen er verbonden zijn aan het aannemen van een oudere werknemer.

Bron: https://www.acerta.be/nl/insights/in-de-pers/leeftijd-belangrijkste-factor-van-discriminatie-op-de-arbeidsmarkt-zowel-voor-werknemers-als-werkzoekenden

Actuele blog artikelen